- Anasayfa
- Sürdürülebilirlik
- Çevre ve İklim
Çevreye karşı taşıdığı sorumluluk, Adel’in misyonunu oluşturan ana unsurlardan biridir. Dolayısıyla çevre ve iklimin korunmasını ön plana alan politikalar, sistemler, süreçler geliştirir; çevre ve iklim başlıklarını sistematik biçimde yönetebilmek; enerjiden sera gazı ve hava emisyonlarına, su, atık su ve atık yönetiminden biyoçeşitlilik ve malzeme kullanımına kadar çevre ve iklime dair temel konularda sürekli gelişme göstermek amacıyla çeşitli hedefler ortaya koyarız.
Çevre, Enerji ve İklim Politikası
Adel’in Çevre, Enerji ve İklim Politikası çevre ve iklimin korunmasına dair kurumsal tutumumuzu belirleyen ilkeleri düzenler ve bütün faaliyetlerimiz açısından bağlayıcı nitelik taşır. Değer zincirimizin uzantısı olarak gerek tedarikçilerimiz gerekse iş ortaklarımız çevre ve iklim alanındaki performansımızı önemli ölçüde etkiler. Bu yüzden onların da benzer faaliyet ilkelerini benimsemelerini isteriz.
1. AMAÇ & BOYUT
ADEL Çevre, Enerji & İklim Politikası; çevre, enerji ve iklim başlıklarındaki faaliyetlerine ilişkin ADEL’in belirlediği konumun, stratejinin ve yönetim yaklaşımının ana hatlarını çizmeyi hedefler. İştirakleri de kapsayan ve ADEL’in bütün faaliyetleri için bağlayıcı olan bu politika, ADEL ile iştiraklerinin çalışanları için de geçerlidir. Sürdürülebilirliğe ilişkin değer zincirinin bütünündeki etkileri dikkate alan bir yönetim yaklaşımına ihtiyaç duyulurken Adel’in bu konudaki vizyonu da bütüncül bir nitelik gösterir. Bu açıdan, değer zincirimizin ayrılmaz parçası tedarikçilerimiz ve iş ortaklarımız toplum, çevre ve etik konularında faaliyet standartlarımızı belirleyen kurumsal politikalarımıza uymak zorundadır.
2. ÇEVRE, ENERJİ ve İKLİM POLİTİKASI
Biyoçeşitlilik tehdit altındayken iklim değişikliğinin dünyaya etkisi giderek artıyor. Bu gelişmelerin sadece çevre üzerinde değil ekonomi ve topluma ilişkin de ciddi etkiler doğurması kaçınılmaz. Tam da bu nedenle çevresel sürdürülebilirliği teşvik etmek sadece toplum açısından doğru bir seçim olmakla kalmayıp şirketimizin gelecekteki başarısı için de vazgeçilmezdir. Buna bağlı olarak, ADEL su ve orman ürünleri gibi doğal kaynakların sorumlu kullanımı, enerji verimliliği, atık yönetimi, emisyonların önlenmesi ve biyoçeşitliliğin korunması başlıklarını da içeren çevresel sürdürülebilirliğe stratejik bir önem atfederek ana faaliyetlerinin bir parçası olarak ele alır.
Bu yüzden bulunduğumuz her yerde sorumlu ve çevre dostu biçimde faaliyet gösterirken bütün çevresel riskleri azaltmak amacıyla sürekli çalışıyor, faaliyetlerimizden kaynaklanabilecek herhangi bir olumsuz çevresel etkiyi önlemek kadar ürünlerimizden doğabilecek çevresel etkileri de azaltmayı amaçlıyoruz.
Ortak sorunlara çözüm bulabilmek açısından paydaş katılımı bizim için değerlidir. Bu amaçla paydaşlarımızın kaygılarını dile getirmelerini sağlıyor, kendilerine yanıt vermeye çalışıyoruz. Aynı şekilde çevresel performansımızı geliştirmek, birlikte eyleme geçmek, çeşitli ortak projelerde yer almak için STK’larla, yerel topluluklarla yakın ilişkiler kurmaya her zaman açık olduğumuz gibi uluslararası girişimler, örgütler ve kamu otoriteleriyle işbirliği içine giriyor, daha geniş bir düzlemde de çevresel sürdürülebilirlik gündemine etkin katkıda bulunma amacı güdüyoruz.
Dolayısıyla aşağıdaki ilkeler çerçevesinde hareket etmeye söz verirken uygun olduğu hallerde zaman içinde bu ilkeler ışığında eyleme geçeceğimizi taahhüt ediyoruz:
YÖNETİŞİM & UYUMLULUK >>
- Yürürlükteki bütün yerel ve uluslararası yönetmeliklere, yasalara sıkı biçimde bağlı kalarak faaliyet gösteriyor; konuyla ilgili böyle bir düzenlemenin bulunmadığı hallerde kendi standartlarımızı çevre üzerinde en az etkide bulunacak biçimde belirliyoruz.
- ADEL Yönetim Kurulu çevre ve iklim yönetimi programımızdan sorumlu en üst düzey idare organıdır. İlgili komitelerle birlikte Yönetim Kurulu kurumsal prensipleri, stratejik yaklaşımı ve vizyonu belirlerken yukarıda anılan bütün ilgili konuları kapsayacak biçimde düzenli olarak çevre yönetimine dair riskleri kontrol eder, yönetim performansının bir bütün olarak takibini sağlar.
- Üst yönetim, Yönetim Kurulu tarafından belirlenmiş kurumsal prensipleri ve stratejik çerçeveyi takip ederek hayata geçirme, çevresel riskleri yönetme, ilgili mevzuata uyum sağlayarak performans gelişimini sağlama sorumluluğunu taşır. Bu açıdan üst yönetim doğrudan Yönetim Kuruluna karşı sorumludur.
- ADEL çevre konularının yönetimiyle ilgili çalışan istihdam ederken çevre sistemleri kurar ve iç denetimler üzerinden sistemin güvenilirliğini sağlar.
- ADEL faaliyetlerinin çevre ve iklim üzerindeki etkilerini sürekli biçimde azaltmayı amaçlar. Çevre ve iklim üzerindeki etkilerinin sürekli biçimde azaltılması amacıyla performansımızı düzenli biçimde izleyerek hedeflerimizi gerçekleşme düzeyinin takibini sağlar ve bunların kayıtlarını raporlama sistemimizde saklarız. Performansımızı iyileştirmek amacıyla çevresel ve iklim hedeflerimizin gerçekleştirilmesini her kıdem düzeyinde çalışan ücretini doğrudan etkileyecek şekilde performans değerlendirme sistemiyle ilişkilendiririz.
- Bilinçlendirme iklim ve çevre programımızın başarısının anahtarıdır. Dolayısıyla çevresel önceliklerimizi ve taahhütlerimizi çalışanlarımıza aktararak hem kendilerini bilinçlendirmek hem de bu alandaki becerilerini artırmayı amaçlarız.
ODAK ALANLAR >>
Şirketimizin sürdürülebilirliğini sağlarken toplumun geleceğini güvence altına almak için aşağıdaki anahtar çevre konularına odaklanırız:
- Su Kullanımı & Atık Su
- Biyoçeşitliliğin Korunması ve Daha Çevre Dostu Malzeme Kullanımı
- Enerji, Sera Gazı ve Hava Emisyonları ile İklim Değişikliği
- Katı Atıklar Çevre Koruma
- Ambalajlama
SU
Üretimde kullandığımız temel doğal kaynak olan suyun aynı zamanda giderek azaldığının ve gelecekte toplumların temiz su ihtiyacının artacağının bilincindeyiz. Artan nüfusun gereksinimlerini karşılamak üzere su kaynaklarına ilişkin talebin yükselmesinin yanında iklim değişikliği nedeniyle mevcut kaynakların kısıtlı miktarda oluşu, gelecekte temiz su kaynakları üzerindeki baskının daha da çoğalmasına neden olacak.
Bu nedenle su kullanımımızı düzenli olarak takibini sağlıyor, performansımızı izleyip su kullanımını azaltacak hedefler belirliyoruz. Aynı amaçla çeşitli su verimliliği ve geri dönüşüm uygulamalarını hayata geçiriyoruz.
Su kullanımı nihayetinde atık su ortaya çıkartır. Atık suyun sorumlu yönetimi sadece kaynakların aşırı kullanımının kontrolünü sağlamakla kalmaz, aynı zamanda su kaynaklarının biyoçeşitlilik değerini de korur. Bu amaçla atık su arıtımında ileri teknolojiler kullanıyor, atık su kalitesini ve miktarını düzenli biçimde takip ediyor, bu alandaki performansımızın kaydını tutuyoruz. Atık suyu ancak kalite parametreleri yönetmeliklerde ve yasal deşarj izinlerinde belirtilen değerlere eriştirdikten sonra yine yasal deşarj için belirlenmiş alıcı ortamlara veriyoruz.
ENERJİ, İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ & EMİSYONLAR
Çevre, toplum, ekonomi, faaliyet ve mevzuat açılarından çeşitli riskler barındıran iklim değişikliği artan derecede önem taşıyan kaygılardan biridir ve sadece toplumsal ve ekonomik hayatı olumsuz etkilemekle kalmayıp iş dünyasına yönelik de doğrudan ve dolaylı riskler getirmektedir. ADEL olarak bu konudaki sorumluluğumuzun farkındayız ve işimize yönelik iklim değişikliğinden kaynaklanabilecek riskleri öngörmekteyiz.
Dolayısıyla enerji kaynaklarının verimli kullanımıyla karbon ayak izimizi azaltmak için çalışıyoruz.
Düzenli biçimde enerji kullanımımızı takip ederek performansımızı izliyor, kullanılan enerjiyi azaltmak için hedefler belirliyoruz. Bu amaçla sürekli gelişim için enerji verimliliği projelerine yatırım yapıyoruz. Böylece değerleri ciddi hacimlere ulaşmasa da sera gazı ve diğer NOx, SOx gibi hava emisyonlarımızı da azaltmış oluyoruz.
Aynı şekilde lojistik operasyonlarımızı ve enerji kullanımımızı düzenli biçimde takip ediyor, daha iyi materyal teslimatı ve rota planlaması, verimli araç seçimi ve akıllı depolama gibi uygulamalarla optimizasyon sağlıyoruz.
BİYOÇEŞİTLİLİK, ÇEVRE KORUMA, ÇEVRE DOSTU MATERYAL KULLANIMI & AMBALAJLAMA
ADEL faaliyet coğrafyasında özellikle biyoçeşitlilik değerleri dahil olmak üzere herhangi bir olumsuz etkinin önüne geçmeye çalışır. Dolayısıyla tesislerimizi biyoçeşitlilik açısından yüksek değer arz eden veya koruma altındaki bölgelere kurmaz; bu sayede su kaynakları, hava kalitesi, arazi kullanımı veya tür çeşitliliği üzerinde oluşabilecek olumsuz etkilerden kaçınırız.
Doğal karbon depolama araçları olan ormanlar iklim değişikliğiyle mücadeledeki temel müttefiklerimizden. Bu yüzden iklim değişikliği söz konusu olduğunda ormansızlaşma önemli bir sorun. Bununla birlikte, faaliyetlerimizi düşündüğümüzde ormanlar ahşap, kağıt ve mukavva gibi en önemli hammadde kaynaklarımızdan. Dolayısıyla ormanların korunması bizim için sadece iklim değişikliğiyle mücadele etmenin bir yolu olmakla kalmayıp en değerli hammaddemizin tükenmesinin önüne geçmek için de akıllıca bir seçim olarak öne çıkıyor.
Bu amaçla daha akıllı ürün tasarımları, alternatif materyallerin değerlendirilmesi ve en önemlisi endüstriyel amaçla yetiştirilmiş ormanlardan orman ürünlerini yeğleyerek, doğal orman materyallerinin kullanımını azaltmaya çalışıyoruz. Aynı şekilde ambalajlama materyallerinin hacmini ve ağırlığını optimize ederek, geri dönüştürülmüş veya alternatif materyal seçeneklerini değerlendirerek ambalaj kullanımının azaltılmasını destekliyoruz.
ATIK YÖNETİMİ
Amacımız toprağın, suyun, havanın kirlenmesinin önüne atık üretimimizi en alt düzeye çekerek engel olabilmektir. Bu amaçla kaynakları verimli kullanıyor; katı atıkları kaynağında ayırıyor, depolama alanına gönderilen atık miktarını sınırlandırırken yeniden kullanım, geri dönüşüm ve geri kazanım oranlarını en üst seviyelere çıkartıyoruz.
SAYDAMLIK & RAPORLAMA >>
Çevre politikamız, stratejilerimiz, hedeflerimiz, başarılarımız ve ilgili eylemlerimizi bütün iç ve dış paydaşlarımızla saydam bir şekilde paylaşarak bu bilgileri Global Reporting Initiative’in (GRI) G4 Raporlama Çerçevesi gibi uluslararası kabul görmüş standartlara uygun biçimde düzenli olarak raporluyoruz.
Çevre Yönetimi
Bütün iş süreçlerinde olduğu gibi, Adel Yönetim Kurulu çevre ve iklim koruma konusunda da en üst düzey karar alma organı olarak stratejik yaklaşımları belirleme sorumluluğunu taşır. Kurumsal stratejik öncelikleri tanımlamak için Kurul risk/fırsat değerlendirmesi tabanlı bir yaklaşım benimser. Genel Müdür üst yönetimle birlikte stratejik yaklaşımları hayata geçirmekten doğrudan sorumludur. Birlikte performans değerlendirme sürecinde kullanılmak üzere performans alanları ve uygun nitelik ve nicelikte hedefler belirlerler. Bütün bu uygulamalarsa İnsan Kaynakları Direktörlüğü altında yapılanmış çevre iş birimi tarafından hayata geçirilir. Çevre yönetim sistemi ve uygulamaları iç denetim ve performans değerlendirme süreçlerine tabidir. Bu yüzden bu konularla ilgili sonuçlar düzenli olarak raporlanıp üst yönetimin dikkatine sunulur.
İş süreçlerimizin çevre boyutları ve sorumlulukların dağıtımı süreç rehberlerinde tanımlanır ve ilgili süreç yöneticileriyle çalışanlara bildirilir.
Sağlam bir çevre yönetim sistemi meydana getirip ve sürekli gelişim sağlayabilmek adına pek çok yatırım yapılmıştır. 2019 yılında faaliyetlerimize ilişkin çevre konulu herhangi şikayet veya ceza alınmamıştır.