- Anasayfa
- Sürdürülebilirlik
- Yönetişim
Adel, paydaşları için değer üretirken iş etiği ve kurumsal yönetim ilkelerine sıkı sıkıya bağlı, değerleri ön plana çıkaran ve bundan asla taviz vermeyen bir şirkettir. Modern kurumsal yönetim ilkeleri, şeffaflık, hesap verebilirlik, geçerli yasal düzenlemelere tam uyum prensipleriyle şekillendirdiğimiz güçlü bir yönetim kültürünü benimseriz. Bunun yanında sosyal, çevresel, ekonomik ve yönetişim risklerinin bertaraf edilmesi hedefiyle yönlendirdiğimiz bir sürdürülebilirlik anlayışını takip ederiz.
Değerler
Değerlerimize bağlılıktan taviz vermeden kurumsal hedeflerimize ulaşmak için çalışıyoruz.
Vizyonumuz
Hayallerini şekillendirip renklendirerek iz bırakmak isteyen herkesin hayatında olmak.
Misyonumuz
Kaliteli ve yenilikçi ürünleri müşterilerine ulaştıran topluma ve çevreye karşı sorumlu, etik değerlere bağlı uluslararası operasyonları olan bir şirket olmak.
Değerlerimiz
Kalite: Etkinlik, Güvenilirlik, Davranışsal Kalite
Yenilikçilik: Çağa Ayak Uyduran, Değişime/Gelişime Açık Olan, Teknolojiyi Takip Eden, Yaratıcı, Öncü, Girişimci, Araştırmacı
İyilik: Duyarlı, Düşünceli, Sorumluluk Sahibi, Adil, Eğitime ve Kişisel Gelişime Hizmet Eden
Başarma Tutkusu: Kendi Kendini Motive Eden, Rekabetçi, Sürekli Gelişim, Sonuç Odaklı, Takım Çalışması, Ortak Akıl, İnsiyatif Alan, Hesap Verebilir
Yönetim Kurulu Uygulamaları
Adel Yönetim Kurulu üyeleri, Adel Genel Kurulu tarafından sınırlı bir süre görev ifa etmeleri için seçilir. Genel Kurul’a yıllık olarak raporlama yapan Yönetim Kurulu, şirketin en üst düzey stratejik karar alma, takip ve kontrol organıdır.
Adel Yönetim Kurulu görevlerini geçerli yasal düzenlemeler, şirket esas sözleşmesi, etik kurallar, kurumsal politika ve rehberler çerçevesinde yürütmektedir. Yönetim Kurulu aynı zamanda, şirketin tüm operasyonlarında bu dokümanların herkes tarafından eksiksiz olarak uygulanıyor olmasını da güvence altına alır. Yönetim Kurulu, şirketin sürdürülebilir büyümesini, finansal ve operasyonel sağlamlığını güvence altına almaktan; şirket ve paydaş çıkarlarını gözetmekten de sorumludur. Bu sorumluluğun bir uzantısı olarak Yönetim Kurulu, ekonomik, finansal, sosyal, çevresel, yönetişim, operasyonel, yasal ve etik, tüm risk ve fırsatları periyodik olarak değerlendirir; bu risklerin bertarafı ve fırsatlardan yararlanılması adına stratejik hareket planları hazırlar ve uygulanacak hedefleri belirler. Adel Yönetim Kurulu’nun 13 üyesi bulunmaktadır. Hiçbir üye yönetimde görev almamakla birlikte, 2 üye SPK ilkeleri tarafından yapılan tanımlamaya göre bağımsız üye olarak sayılmaktadır. Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Genel Müdürlük rolleri, her ikisi de şirketi temsil yetkisine haiz, birbirinden ayrılmış ve farklı kişilerce yürütülen görevlerdir. Yönetim Kurulu’nun faaliyet etkinliğinin geliştirilmesi adına Denetim Komitesi, Kurumsal Yönetim Komitesi ve Riskin Erken Tespiti Komitesi başlıklarında Yönetim Kurulu Alt Komiteleri oluşturulmuştur. Yönetim Kurulu’nun oluşumu ve uygulamaları hakkında daha geniş bilgiye kurumsal internet sitesinden ulaşabilirsiniz.
Denetim Komitesi
Denetim Komitesi, bağımsız ve icrada görev almayan 2 üyeden oluşmaktadır. Komite, muhasebe sistemlerinin güvenilirliğinin ve düzenli olarak kamuoyuna duyurulan finansal açıklamaların denetlenmesinden sorumludur. Komite ayrıca iç denetim ve bağımsız denetim sistemlerini, prosedür ve uygulamalarını izleyerek etkinliğini güvence altına alır. Komite bulgularını periyodik olarak Yönetim Kurulu’na raporlar.
Kurumsal Yönetim Komitesi
Kurumsal Yönetim Komitesi, bir icrada görev almayan ve bağımsız üye, bir bağımsız üye ve diğeri Yönetim Kurulu üyesi olmayan Finans Direktörü olmak üzere toplam 3 üyeden oluşur. Komite, şirketin benimsediği kurumsal yönetim yapısı ve ilkelerinin SPK Kurumsal Yönetim İlkelerine uyumunu denetler. SPK ilkeleri gereği Komite aynı zamanda atama ve ücretlendirme komiteleri görevlerini de üstlenmektedir. Komite periyodik olarak Yönetim Kurulu’na rapor sunmakla birlikte, yıllık olarak yayınlanan Kurumsal Yönetim İlkelerine Uyum Raporları aracılığıyla Genel Kurul’a ve tüm kamuoyuna bulgularını sunar. Genel Müdür ve üst düzey yöneticiler ile Yönetim Kurulu üyelerine sunulan ücret ve yan haklar Faaliyet Raporları ve Kamuoyunu Aydınlatma Platformu aracılığıyla açıklanmaktadır.
Riskin Erken Saptanması Komitesi
Riskin Erken Saptanması Komitesi’nin, bağımsız ve icrada görev almayan üye olan Komite Başkanı’nın dışında 2 icrada görev almayan üyeyle birlikte toplam 3 üyesi bulunmaktadır. Komite’nin temel görevi şirketin varlığı, devamlılığı ve itibarı üzerinde olumsuz etkileri olabilecek risklerin önceden tanımlanması; tanımlanmış bu risklerin takibi, riskin bertarafına yönelik planların belirlenmesi ve şirketin risk yönetim sistemlerinin sağlamlığının kontrol edilmesidir.
İş Etiği Yolsuzluk ve Rüşvetle Mücadele
İş etiğine tam bağlılık Adel’in misyonunun temel bileşenlerinden biridir. Bu nedenle dürüstlük ve yüksek etik standartlarına uygun hareket etmeye büyük bir önem atfederiz. Buna bağlı olarak da yolsuzluk ve rüşvete karşı politikamız 0 toleranstır.
Adel’in çalışma etiği ilkeleri Anadolu Grubu Çalışma İlkelerine dayanır. Çalışanlarımız, tedarikçilerimiz, bayilerimiz, distribütörlerimiz ve iş ortaklarımızın kolay erişebilmeleri için bu dokümana internet sitemizden de ulaşılabilmektedir. Etik ilkelerin işe başlamalarıyla birlikte tüm çalışanlarımıza iletişimi yapılmaktadır. İstihdamları süresince ise çalışanlarımıza çalışma etiği kuralları hakkında düzenli hatırlatmalar yapılır, bilgi notları iletilir. Bu süreçte çalışanlarımızın da konuyla ilgili geri bildirimleri alınmaktadır.
Genel olarak kabul gören etik kurallar, yasal düzenlemeler ve uluslararası antlaşmalar çerçevesinde, geçerli kanun ve düzenlemelere uyum hiçbir Adel çalışanının aksi bir davranış sergileyemeyeceği temel ilkemizdir. Muhtemel etik sorunlarını önleyebilmek adına, yakınların Adel’le ticari bir ilişki kurması ve benzeri çıkar çatışması oluşturabilecek durumlarla ilgili herhangi bir şüphe oluştuğu anda çalışanlarımız bu durumu yöneticilerine iletmekle yükümlüdür. Ayrıca, hiçbir şart altında Adel çalışanları rüşvet ya da rüşvet olarak algılanabilecek herhangi bir ödeme kabul edemez, öneremez ya da herhangi bir türde yolsuzluk ilişkisi içine giremez. Diğer taraftan Adel çalışanları, belirgin bir ekonomik değeri olan hediyeler kabul edemez ya da veremez.
Adel hiçbir politik görüş ya da düşünceye taraf olmaz. Bu nedenle Adel politik partilere, politikacılara ya da adaylara ayni ya da nakdi herhangi bir destek vermez. Bu nedenle Adel’in politik partilere desteği 0’dır.
Etik kuralların uygulanmasını sağlamaktan Yönetim Kurulu ve üst düzey yönetim sorumludur. Bu kurallar operasyonlarımızın tamamında ve görev yapan her çalışan için bağlayıcıdır. Bu sayede etik olmayan davranışların önlenmesi her çalışanın sorumluluğu haline gelmektedir. Bu nedenle Adel, hiçbir çalışanın rüşvet talebini geri çevirerek veya benzerleri gibi etik davranış kurallarına uygun hareket ettiği için şirketin uğradığı zarardan sorumlu tutulamayacağı anlamına gelen misilleme yapmama politikasını benimser. Adel, operasyonlarının genelinde etik davranışların takibi, etik ilkelerin gözden geçirilmesi, rüşvet ve yolsuzluk gibi etik olmayan, ya da mobing, ayrımcılık, çocuk işçilik, zorla ve zorunlu çalıştırma gibi insan haklarına aykırı davranış vaka oluştuğu takdirde soruşturma yürütülmesi amacıyla bir Etik Komitesi oluşturmuştur. En ufak bir etik olmayan davranış şüphesi oluştuğu zaman çalışanlar bu durumu Etik Komitesi’ne, isimli ya da isimsiz olarak, oluşturulan ihbar kanalları aracılığıyla bildirmelidir. Etik Komitesi tüm vakaları dikkatle araştırır ve şüphe ya da ithamlar yerinde bulunduğu takdirde, gerektiğinde iş akdinin ya da iş ilişkisinin sonlandırılmasına varabilecek disiplin tedbirleri alır.
Rüşvet ve yolsuzluk aynı zamanda kurumsal risk yönetimi sistemi uyarınca yürütülen risk temelli iç denetim ve kontrol prosedürünün de bir parçasıdır. Muhtemel risk noktaları iç denetim süreçlerinde de kontrol edilmektedir. Rüşvet ve yolsuzluk da dahil olmak üzere tespit edilen her etik dışı hareket Etik Komitesine ve Denetim Komitesine raporlanır. Denetim Komitesi bu vakaları ve gelecekte bu tür vakaların önlenmesine yönelik alınan tedbirleri Yönetim Kurulu’na raporlar.
En yüksek etik değerlerin uygulanmasına yönelik taahhüdümüzün bir parçası olarak Adel, tedarikçi, alt işveren, bayi ve distribütörler gibi iş ortaklarının da benzer etik ilkeleri benimsiyor olmasını bekler.
İş etiği anlayışının gereği Adel, BM İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nde tanımlanan ve uluslararası ölçekte kabul gören insan haklarını destekler ve insan hakları ihlallerinin tarafı olmaz. Adel aynı zamanda ILO Direktiflerinde belirtilen çalışan haklarını benimser ve destekler. Bu nedenle, Adel hiçbir operasyonunda çocuk emeğine veya zorla ve zorunlu çalıştırma uygulamalarına yer vermez. Adel tedarikçi ve iş ortaklarından da aynı ilkeleri benimsemesini bekler. Adel, örgütlenme ve toplu sözleşme hakkını temel bir çalışan hakkı olarak değerlendirir ve çalışanlarının bu haklarını serbestçe kullanmalarını destekler. Adel çalışanları yetkili sendikalara üye olabilirler. Yapıcı bir endüstriyel ilişki ortamı oluşturmak amacıyla Adel yönetimi sendikalara gerekli ortamı hazırlar ve çalışan; sendikalarla karşılıklı saygı, anlayış ve adalete dayalı ilişkiler kurar. 2015 yılı itibariyle toplam işgücünün %48’ine, mavi yaka çalışanların %83’üne tekabül eden 238 Adel çalışanını kapsayan toplu iş sözleşmesi Türkiye Ağaç ve Kağıt Sanayii İşçileri Sendikası ile 2014 yılında imzalanmıştır.
Risk Yönetimi ve İç Kontrol
Adel Risk Yönetim Modeli, Şirket’in varlığını, gelişimini ve sürdürülebilirliğini etkileyen risklerin erken tespiti ve proaktif bir yaklaşımla yönetilmesi ilkesini benimser. Yönetim Kurulu’na raporlama yapan Risklerin Erken Tespiti Komitesi risk yönetiminden sorumlu en üst yönetim birimidir. Finans Direktörü’ne bağlı Mali İşler birimi, Risklerin Erken Tespiti Komitesi’ne doğrudan raporlama yapar. Birim, Komite’ye danışmanlık yapar ve önerilerinin uygulanmasının takipçisi olur.
Adel üst yönetimi, Kurumsal Risk Yönetimi Çerçevesi’nde, Şirket’in hedeflerine ulaşmasında karşılaşabileceği risk ve fırsatları tespit eder ve bu risk ve fırsatları Şirket’in risk iştahı çerçevesinde yönetir. Sistematik ve sıkı bir süreç olan risk yönetim süreci tüm Şirket uygulamalarını ve çalışanlarını kapsar. Kurumsal Risk Yönetimi birimi koordinasyonuyla, belirlenen potansiyel riskler üst yönetim tarafından değerlendirilir ve öncelikli riskler belirlenir. Öncelikli riskler ve bu risklerin bertaraf planları Risklerin Erken Tespiti Komitesi’ne raporlanır.
Adel geniş kapsamlı bir risk portföyü yaklaşımını benimser. Adel’in risk portfolyosu finansal, operasyonel ve uygunluk gibi geleneksel risklerin yanı sıra iş sağlığı ve güvenliği, emisyonlar, atık su ve atık yönetimi, rüşvet ve yolsuzluk gibi sosyal, çevresel ve etik riskleri de kapsar. Bu alanlarda tüm gerekli yasal izinler acilen alınır, performans ve uyum iç kontrol sistemleri ile düzenli olarak takip edilir.
Risk yönetim sisteminin bir parçası olarak, iç denetim birimi Şirket’in tüm aktivite, süreç ve işlemlerini inceler, yıl boyunca planlı ve ani denetimlerle tüm uygunsuzlukları araştırır. Denetimler sonucu önleyici tedbirler belirlenir ve olumsuz vakaların tekrar yaşanmaması için hazırlanan öneriler Genel Müdür, üst yönetim ve Risklerin Erken Tespiti Komitesi ile paylaşılır. Tüm finansal açıklamalar bağımsız dış denetime tabidir.
Sürdürülebilirlik Yönetimi
Sürdürülebilirliğin sağlanması Adel yönetiminin temel sorumluluklarından biridir. Bu sorumluluk stratejik düzeyde Yönetim Kurulu, operasyonel düzeyde ise Genel Müdür ve üst yönetim tarafından yerine getirilmektedir.
Adel, öncelikli konu temelli bir sürdürülebilirlik yaklaşımını benimser. Bu nedenle şirket, kurumsal birimleri temsil eden tüm yöneticilerin katılımıyla risk ve fırsat odaklı bir önceliklendirme süreci yürüterek öncelikli sürdürülebilirlik konularını tespit eder. Süreç içinde tedarikçi, devlet, STK’lar, bayiler, müşteriler gibi paydaş gruplarının şirketten beklentileri de göz önünde bulundurulur. Tanımlanan bu unsurlar sürdürülebilirlik konu portföyünü oluşturur. Aksiyon planları hazırlanır ve kurumsal fonksiyonlar gerekli performans ve süreç geliştirme çalışmalarını hayata geçirir.
Sürdürülebilirlik yönetiminin birden çok kurumsal fonksiyonu içeren yapısı ve birçok konunun ve sürdürülebilirlik raporlaması gibi uygulamaların birden fazla iş biriminin koordineli çalışmasıyla yönetilebiliyor olması nedeniyle 2015 yılında Mali İşler, İK, tedarik zinciri, satın alma, kurumsal iletişim, çevre ve İSG gibi birçok birimden yöneticilerin katılımıyla bir Sürdürülebilirlik Çalışma Grubu oluşturulmuştur.